Naar de inhoud Naar zoeken Naar de footer

Baba Tjeko

Home » Producten » Baba Tjeko

Baba Tjeko is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar en ontwerper die algemeen bekend staat om zijn abstracte geometrische werk dat zowel traditioneel als eigentijds is. Zijn werk gaat over de mooie en waardige weergave van zwarte mensen die in de periferie van stedelijke ruimtes leven. Een vriendelijke herinnering dat culturele wortels en identiteit te vinden zijn in gebieden en mensen die over het algemeen als ongeschoold en onbeschaafd worden beschouwd. Hij probeert hun grote rol te erkennen in het behoud van de essentie van de Afrikaanse cultuur en identiteit.

Baba’s werk bestaat uit een symbolisch en levendig kleurenpalet dat zowel esthetisch als nostalgisch is. Deze kenmerkende esthetiek is geïnspireerd op de Basotho-muurschildering genaamd Litema, een verdwijnende kunstvorm die werd beoefend door vrouwen in Lesotho en zijn thuisprovincie Vrijstaat in Zuid-Afrika. Hoewel deze artistieke stijl de harten van lokale en internationale verzamelaars heeft veroverd, is Baba een gelaagde kunstenaar die meerdere visuele stijlen gebruikt om zijn ideeën en gedachten tot uitdrukking te brengen. Voor hem is de energie die het werk met zich meebrengt belangrijker dan stijl.

Met dit werk roept de kunstenaar de kijker op om zich niet alleen te verbazen over de schoonheid van kleuren en briljant ontworpen vormen, maar hij moedigt hen ook aan om het belang van de traditionele cultuur in relatie tot de zwarte identiteit in dit hedendaagse tijdperk te evalueren. Baba Tjeko woont en werkt in Parys, Gauteng.

Privé: ArtChemistry gallery

Art

Muurhuizen 45B | 3811ED Amersfoort